Deelnemer van het eerste uur stopt ermee: Wim Scholl

Het was even zoeken met de navigatie, maar dat werd ruimschoots beloond met een allerhartelijkste ontvangst op z’n Limburgs met koffie en vlaai.

SVKL: “ Je gaat ons verlaten net nu we een fantastische redactiecommissie hebben met jou als webmaster?”

Wim: “Ja voelt inderdaad wel vreemd nu; het wordt definitief, maar het is wel mijn bewuste beslissing. Na 10 jaar websites te hebben onderhouden wil ik wel eens van de p.c. af in mijn ‘vrije’ tijd. Nu kan het ook, omdat ik inmiddels alle werkzaamheden met een gerust hart heb kunnen overdragen aan een andere vrijwilliger, Ton Pereboom, die alles naadloos verder kan verzorgen, zodoende komt de continuïteit niet in gevaar,  want daar is mij veel aan gelegen.

Het was trouwens mijn tweede lange project voor SVKL.
De laatste 5 jaar heb ik mij, samen met enkele collega’s, bezig gehouden met het vernieuwen en bijhouden van de website van de Stichting.
Die collega’s ga ik echt wel missen, want het is een klein hecht team, waarin je elkaar nodig hebt en veel overlegt en de sfeer is opperbest.
We hebben best wel grote stappen gezet en ik durf met recht te zeggen, dat mede door de vernieuwde website SVKL er nu beter voorstaat dan ooit.”

SVKL: “ Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar wat is je voorgeschiedenis en hoe ben je uiteindelijk bij onze club terecht gekomen ? “

Wim: “ Dan maken we toch even een uitstapje naar de oertijd. Ik heb nog gewerkt met ponskaarten, een verschijnsel, dat wellicht nu niemand meer kent.
16 jaar was ik toen ik begon te werken. In de avonduren vakdiploma’s gehaald en ik had best wel financiële feeling. Mijn eerste werkgever was een groothandel (SPAR). Bestaat nu nog trouwens.

Maar financiële feeling of niet, vroeger deed je alles, dus klachtenafhandeling, verkoop, administratie noem maar op.
Ik heb daar zo’n 5 jaar gewerkt en daarna bij de sociale dienst van de gemeente Hoensbroek op de uitkeringsadministratie. Je kunt je voorstellen wat daar eind jaren 60 gaande was, toen de mijnen sloten n.l. de aantallen uitkeringen verdubbelden maandelijks! Enfin, ik ben daar doorgegroeid tot chef bureau boekhouding.
Bij  de gemeentelijke herindeling werden Hoensbroek en Heerlen samengevoegd. Ik werd toen chef administratiekantoor van de Gemeente Heerlen.
Omdat ik me vroeger had bekwaamd als computerprogrammeur ben ik later in de automatisering gerold. Ik heb in die jaren heel wat automatiseringscursussen gevolgd, met onder meer ook een meerjarige HEAO Informaticaopleiding (dat waren lange dagen). Inmiddels was ik bij de gemeente Heerlen coördinator informatievoorziening en automatisering.

Tja, hoe ben ik eigenlijk bij jullie verzeild geraakt?
In 2005 kreeg ik -dacht ik althans- een hoop vrije tijd, want toen kon ik bij het ABP gebruik maken van een voor die tijd fantastische regeling. Eigenlijk wilde ik best nog wat doorwerken, maar je zou gek zijn geweest om er geen gebruik van te maken. Dus vrij man vanaf toen.

Ik was van plan om meer tijd aan de hobby klassieke automobielen (SAAB) te gaan besteden en meer tijd te steken in mijn vrijwilligers ‘baan’ als coördinator regio Limburg van Saab Club Nederland, maar ik ben toen ook meteen als vrijwilliger aan de slag gegaan bij de cliëntenraad van een verpleegkliniek; dat heb ik 3 jaar gedaan.

Toen de stichting Vitaal Kapitaal Limburg werd opgericht, kreeg ik ook een uitnodiging voor de oprichtingsbijeenkomst in het witte stadje Thorn, ik heb me toen meteen als deelnemer opgegeven.
Het duurde eventjes, maar een paar jaar later belde de accountmanager van SVKL en kreeg ik mijn eerste klus.

Dat was een hele interessante; ik werd webmaster bij een nieuw opgerichte Stichting ‘de Koempel Verhaalt’, die als doel had fondsen te werven ter financiering van een wetenschappelijk boek over de mijnwerkerscultuur in Limburg. Niet de mijnen stonden centraal, maar de mens.
Het boek kreeg de titel ‘Mijnwerkers in Limburg, een sociale geschiedenis’. De stichting heeft toen ook nog een publieksboek uitgebracht, dat werd onder meer cadeau gedaan aan alle nog levende (35.000) mijnwerkers of hun partner
In 2013 is de Stichting opgeheven. Het doel was bereikt. Ik heb de website nog tot 2013 onderhouden. Later is deze ondergebracht in de website www.demijnen.nl/de-koempel-verhaalt.
In die tijd kreeg ik weer een telefoontje van de accountmanager met de vraag of ik zitting wilde nemen in de redactiecommissie van SVKL. Tot op heden heb ik dat met heel veel plezier gedaan.”

SVKL: “ Nu je de Stichting verlaat, zijn er nog punten van belang voor ons voor de toekomst ?”

Wim: “ Kijk in mijn beleving wordt het een toch steeds moeilijker traject. Enerzijds vind ik het een goede zaak, dat we de laatste tijd weer een aantal nieuwe vrijwilligers erbij hebben. Zij zijn zonder uitzondering bijzonder enthousiast. Anderzijds constateer ik ook, dat de beslissers in organisaties vaak niet op de hoogte zijn van het werkkapitaal, dat in ons bestand van vrijwilligers opgesloten zit. Hier ligt nog een belangrijke taak voor de Stichting om op wat voor manier dan ook dit onder de aandacht te brengen bij die non-profit organisaties.

Er ligt nog een ander gevaar op de loer namelijk onze vaste kern aan vrijwilligers boet toch in aan kennis en feeling met het hedendaagse werkveld en naar mate je langer uit het werkproces bent verdampen je netwerken deels.

Dus het advies aan de Stichting is: ‘blijf je in de kijkerd spelen van die non-profit organisaties’ en ik doe tevens een beroep op onze vrijwilligers en bestuursleden om middels de sociale media je netwerken te bewerken.

We zijn al goed bezig, maar er moet een tandje bijgezet worden. En dat is het zeker waard, want deze SVKL is uniek en heeft grote waarde voor de organisaties en de vrijwilligers. We hebben in het verleden prachtige matches tot stand gebracht, die voor alle betrokken partijen bijzonder goed hebben uitgepakt.”

 

Het was een bijzondere ochtend daar in Hoensbroek en met weemoed nemen we afscheid van een bijzonder mens, die we best nog wel in de toekomst indien nodig mochten raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *