Project ‘websitebeheer stichting de Koempel verhaalt’ (2008-2013)

KoempelVerhaaltToen ik in oktober 2008 door Jules Jurgens, accountmanager bij Vitaal Kapitaal Limburg, werd gevraagd of ik interesse had in de vrijwilligersfunctie websitebeheerder voor de Stichting ‘de Koempel verhaalt’ heb ik meteen positief gereageerd.
Als geboren en getogen Hoensbroekenaar was ik opgegroeid tussen de mijnwerkersfamilies en alhoewel mijn vader en naaste familie geen mijnwerkers waren, kreeg ik er toch genoeg van mee. Dus enige raakvlakken waren er wat mij betreft wel.

Een aardige bijkomstigheid was dat ik contact op moest nemen met de secretaris van het bestuur van de stichting ‘de Koempel verhaalt’, die mij wel bekend was, omdat hij een aantal jaren wethouder was in de gemeente Heerlen, waar ik ruim 20 jaar tot mijn pensionering werkte.
Mijn vrees dat ik voor de werkzaamheden ook veel ‘op stap’ moest om zelf verhalen, foto’s e.d. voor de website te verzamelen werd door het bestuur aanvankelijk tegengesproken.
Achteraf heeft het bezoeken van oud-mijnwerkers(groepen) toch ook een deel van het werk als webmaster uitgemaakt en dat waren toch meestal de plezierige en interessante bezigheden.

Toen ik als webmaster begon (ik had hiermee ook ervaring opgedaan bij de gemeente Heerlen) was de website van de Koempel verhaalt, al ‘in de lucht’, zij het in bescheiden vorm. Een Heerlens bureau voor webcommunicatie had het ontwerp gemaakt. In de periode dat ik webmaster ben geweest is de website van ‘de Koempel verhaalt’ uitgegroeid tot meer dan 200 pagina’s, met ruim 40 menu-items.
De oproepen tot het inzenden van verhalen en foto’s hadden succes, tientallen verhalen en fotoverzamelingen zijn op de website geplaatst.
Sommige inzendingen waren complete levensverhalen van tientallen pagina’s, soms jaren geleden met een typemachine op papier gezet.
Door het zoeken naar bij de verhalen passende foto’s, het downloaden hiervan, het inscannen van teksten en het omzetten naar web-pagina’s, was het wel eens een tijdrovende bezigheid eer zo’n verhaal op de website stond.

SVKL-vrijwilligers bij "De Koempel Verhaalt" Fred Kaijser (l) en Wim Scholl (r)

SVKL-vrijwilligers bij “De Koempel Verhaalt” Fred Kaijser (l) en Wim Scholl (r)

Van de werkzaamheden van de stichting werd gedurende de afgelopen jaren onder meer verslag gedaan in periodieke nieuwsbrieven die ik ook weer in digitale vorm op de website plaatste. Het mede opstellen van deze nieuwsbrieven werd gedaan door een collega-vrijwilliger welke ook via Vitaal Kapitaal Limburg aan het werk was bij ‘de Koempel verhaalt’.
Wij deden ook vaker samen interviews met oud-koempels en andere werkzaamheden voor de stichting, zoals assisteren bij bijeenkomsten van de stichting.
In opdracht van de stichting werden een 15-tal professionele video-producties gemaakt over een bepaald item dat op het mijnverleden betrekking had.
Deze videofilmpjes moesten ook via de website bekeken kunnen worden.
Door het -samen met andere professionals- zoeken naar de beste platforms voor een optimale performance van deze filmpjes, heb ik best wel het een en ander bijgeleerd. Tot mijn taak behoorde ook het beheer van de email toepassingen van de stichting,

In de tijd van haar bestaan organiseerde de stichting ‘de Koempel verhaalt’ enkele grootscheepse bijeenkomsten, waarbij ook bepaalde taken aan de vrijwilligers waren toebedacht. Leuke en interessante ontmoetingen met historici, leden van provincie- en gemeentebesturen, sponsor-organisaties enz. maakten het werken voor de stichting daardoor gevarieerd.

Mijn werkzaamheden als webmaster van ‘de Koempel verhaalt’ zijn inmiddels beëindigd, omdat de stichting – wegens het behalen van het gestelde doel – is opgeheven per 1 september 2013. De website zelf werd voor een  grotendeels geïntegreerd in de website www.demijnen.nl/de-koempel-verhaalt-0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *