SOS team 2 kansrijk Verloren van TRIO-1

SOS team 2 kansrijk Verloren van TRIO-1

Met dank aan Joost Rigter.

 

Dinsdag 24 september speelde ons 2e team de eerste ronde SOS, klasse 2E.

De uitslag van ½ – 5 ½ in het voordeel van TRIO 1 doet absoluut geen recht aan de gespeelde partijen. Zoals blijkt uit onderstaande partij-impressies was het zeker geen kansloze missie want op meerdere borden hebben we beter of zelfs gewonnen gestaan. Dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen!

Henny, bord 1.

Ondanks een nederlaag heb ik een goede partij gespeeld. In de afruilvariant van het Frans (met zwart) stond ik steeds wat beter volgens Stockfish. Omstreeks de 25e zet, na heel wat gemanoeuvreer, wachtte ik te lang met Pd4. Mijn tegenstander nam toen het initiatief over.  Hij won een pion en vakkundig werd ik daarna door mijn sterke tegenstander Maarten Remkes (Elo 1880) naar een nederlaag gespeeld.    

Wout, bord 3.

Mijn tegenstander opende met de d pion. Ik antwoordde met het Grünfeld Indisch. Het behoudende vervolg van wit deed mij besluiten een pion te offeren voor een opencentrum en een ontwikkelings voorsprong. Toen werd ook mijn opponent ambitieuzer. Bij een afruil waar verschillende stukken tegelijk geslagen konden worden koos ik de verkeerde volgorde. Daarna was het onduidelijk wie de overhand had. Secuur spel was noodzaak door de open stelling. De partij eindigde vrij abrupt omdat wit koos voor zetherhaling, die ik alleen kon vermijden door mijn toren van de openlijn af te halen. Daarom remise.

Feike, bord 4

Van de andere partijen heb ik weinig gezien, omdat ik als een van de laatsten klaar was. Ik speelde op bord 4. Ik opende met 1.d4 en mijn tegenstander antwoordde met 1…f5 (Hollands). Door actief spel kreeg ik een overwicht in het centrum. Op de 19e zet heb ik volgens computerprogramma Fritz zelfs een winnende combinatie gemist. Ik behield nog lange tijd overwicht, mar slaagde er niet in dat te verzilveren. In het late middenspel ging ik in de fout en kwam een stuk achter. Het resterende eindspel was niet meer te houden.

Efraïm, bord 5.

Efraïm opende de partij met een Nimzo-Indian defence. Na het rokeren door wit, ruilde hij de zwarte loper af tegen het paard op C3, gevolgd door E5. Hiermee kwamen er 6 van de 8 pionnen op zwarte velden en ontstond er een dreiging richting een vork van loper en paard op D3 en F3. Wit anticipeerde door de loper terug te trekken naar C2, waarmee ruimte ontstond om de loper op G5 weg te jagen. Nadat deze teruggetrokken stond op G3, kon deze worden aangevallen met Paard naar H5. Achteraf niet de beste zet, maar de verrassing pakte goed uit. De tegenstander sloeg pion op E5 met het paard om vervolgens een pion door te kunnen slaan op F7. Door eerst de loper en vervolgens het paard te slaan ontstond een situatie met een open F-lijn, maar wel een stuk voorsprong ten koste van 2 pionnen. De open lijn ging gepaard met een open koning, die de nodige dreiging ondervond. Door velden goed te beschermen, bleef een harde dreiging echter vooralsnog uit. Na het afruilen van een van de torens, konden de pionnen van wit eenvoudig opgehaald  worden. Echter voorkwam wit een gedwongen dame-ruil, waardoor de dreiging op de koning bleef bestaan. Door uiteindelijk alle resterende stukken in de aanval te betrekken, kon wit een positie creëren die enkel nog gered kon worden met Dame naar E5. Jammer genoeg zag Efraïm de effectieve dreiging te laat, waardoor een Mat in 2 werd weggeven. Jammer gezien de positie -4.2 aangaf naderhand. Via deze link kom je tevens op de analyse van de partij: https://www.chess.com/a/qqG9e1Ur9MyQ?tab=analysis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword