Vier uit vier in de KNSB
Ronde 4 van de KNSB-competitie bracht het eerste van Kasteel Lekstroom naar Berkel en Rodenrijs. Het lokale team – 3-Torens, niet te verwarren met De Drie Torens uit Tilburg – is dit jaar nieuw in de KNSB-competitie, en zoals wel vaker te zien is doen ze dat met een mix van jeugd en oude rotten. Wederom werk aan de winkel dus: je weet nooit hoe het qua sterkte in elkaar zit.
De jeugd was geposteerd aan de onderste vier borden, maar Kevin (6, zwart) had geen enkel ontzag voor zijn tegenstander. In een opening die hij anderhalf jaar terug redelijk hard heeft bestudeerd voor een wedstrijd van Lars tegen uw verslaggever ging hij er hard in. De engine was niet blij met dat de tegenstander van het centrum wegsloeg met fxg3, waar hxg3 geboden was, en de omstanders zagen er twee zetten later een paard pardoes afgaan. Die voorsprong werd uitgebreid tot overwinning, zo rond 14:00.
Pepijn (7, wit) voegde daar een klein halfuur later een tweede punt bij. Hier was het juist positioneel overspel: een koning gevangen in het centrum met dank aan een loper op h6. Pepijn offerde een toren voor een paard, zette een batterij op e7 op en speelde vervolgens op het totaal ondekbare pionnetje op f7. Het liep mat, na onderweg dame en toren op te hebben gepikt, laten we het daarbij laten. 2-0 voor.
Aart was als derde klaar op 3 (wit). In een betrekkelijke rustige opstelling moest de koning van zwart teruglopen na kort te hebben gerokeerd. De exacte details ontgaan me, maar opeens was het uit, dus er zal wel een fatsoenlijke stukwinst aan te pas zijn gekomen.
Wat me helemaal ontgaan is, is hoe Jop op 1 (wit) had gewonnen. Ja, er stond een witte koning op f1 met een loper op g2 en een toren nog op h1, maar er werd gezaagd aan de zwarte stelling… En dat was het wel qua details voordat het klaar was. 4-0, toch wel lekker voor 15:00.
Daarna duurde het weer even voor het volgende resultaat, maar wie anders dan Jan (2, zwart) met een remise. Waar overigens niets op af te dingen viel: zwart leek mogelijk wel eerder zijn stukken te kunnen activeren, na de dameruil die zou moeten komen, maar met deze remise was ook de teamoverwinning binnen. Prima resultaat. Matchpunten mochten mee terug.
Daarna ging het even mis. Arie (8, zwart) had naar het leek een prima stelling opgebouwd, zij het wat defensief georienteerd, maar naar ik meen wel materiele voorsprong met een bijna compleet leeg centrum. Niets aan de hand, toch? Eigenlijk wel: op een niet helemaal duidelijke manier werd er een matnetje ingevlochten over de a1-h8 en a2-g8 diagonalen, en dat is een probleem als je nog een pion op h7 en géén pion op f7 hebt. 4.5 – 1.5.
Colijn (4, zwart) weigerde een koningsgambiet, en wist gebruik te maken van de ruimte die een vroeg e5 van wit achterliet via paarden die overal en nergens heen galloppeerden. De tegenstander miste vervolgens ergens een dubbele aanval die een loper kostte. De paarden zaten echter wel vast in de vijandige stelling, en Colijn moest het paardenpaar geven voor een toren. De resterende stukken waren echter wel voldoende voor hem om het naar een overwinning te voeren. 5.5 – 1.5.
De reden dat het allemaal wat vaag is, is omdat Sierd (5, wit) veel te lang na zat te denken in een Caro. Eerst een combinatie opzetten die een zet later niet bleek te kunnen, toen positioneel achterkomen, ergens ook nog verkeerd terugslaan met een loper ipv een toren zodat het positioneel helemaal drieletterwoord was… En dan in vliegende tijdnood (<5 minuten) nog 15 zetten moeten doen. Dat ging in eerste instantie goed, met zelfs loperwinst… Alleen met 13 seconden op de klok op zet 38 werd schaak met de dame opgeheven… Waar een torenzet of de koning recht naar voren de stelling rustig op plus veel voor wit hield.. Na de tijdcontrole was het over. 5.5 – 2.5.
De volgende ronde zijn we vrij. De ronde daarna is de kraker tegen Dordrecht 2. De winnaar promoveert.