Halve Finale Playoffs Gespeeld!
De halve finales van de playoffs zitten erop. Twee wedstrijden, met razendspannende en veelal scherpe stellingen, hebben uiteindelijk twee finalisten opgeleverd. Wie dat zijn? Lees door!
Colijn Wakkee had gekozen om tegen Fereydoun Ibrahimi te spelen, maar ondanks het verwachte overwicht op basis van Professor Elo was het Fereydoun die in het vroege middenspel beter stond:
Zwart heeft net met 13… c4 het centrum dichtgeschoven in een London-systeempje, en doet dit in ruil voor wat eigenlijk? Een gatenkaas in de koningsstelling, een begraven loper op c8, en meer van het wat minder leuke. Weinig verbazingwekkend dat den computer hier wit een ruim voordeel geeft van rond de +2.
Helaas voor Fereydoun vond hij de weg naar het voordeel niet: hier is het openen van de lijnen op de damevleugel juist gegeven: na b3 krijgen de witte torens een manier om zich te activeren via a1 of b1, afhankelijk van of wit of zwart de aangeboden pionruil initieert. De voortzetting met f4 en de loper naar h5 gooide het spel weer naar redelijk gelijk.
Na een hoop geschuif was Colijn de eerste die de boel openbrak, met het slaan op f4, en hier moet wit opletten.
De enige goede zet is hier met de loper slaan. Het lijkt tegenintuitief op eerste gezicht: die loper staat op e5 ijzersterk… Maar de loper op f6 staat zwart enorm in de weg. Het weghalen van dit probleemstuk met tempo – door te ruilen – is een enorm voordeel voor zwart… En zo geschiedde. Na exf4, Bxe5, dxe5 kwam Colijn met het dodelijke Qh4.
De loper op h5 kon het doosje in, en Colijn ging snel over tot het gedwongen afruilen van heel veel overgebleven stukken: de dames en één toren van beiden gingen er al snel na deze zetten af. De enige overgebleven toren van wit had geen enkele manier meer om in het spel te komen, behalve via de g-lijn… Die zwart altijd onder controle kon nemen via de toren van a8 naar g8 te spelen, gedekt door de koning op h7.
Colijn is dan ook de eerste finalist. Hij moest echter nog wel even wachten op zijn tegenstander, want Pieter en Kevin waren een onvervalste kraker aan het spelen, en Pieter heeft een verslagje over deze wedstrijd geschreven.
(Klassiek) Pieter Molendijk – Kevin van der Weijden ½ – ½
De halve finale tussen Pieter (wit) en Kevin (zwart) werd gespeeld in de Siciliaanse (e6 variant) opening. Beide spelers hadden thuis goed voorbereid met de computer en het werd een strategisch gevecht hoe de opening zich ging ontwikkelen. Kevin vroeg Peter om te helpen met voorbereiden, die laat in de avond nog de mentale steun gaf aan Kevin. Pieter offerde vroeg in de opening al een pion waarmee Kevin de pion “teruggaf”, waardoor er een symmetrische positie ontstond met het gevecht op het D4 veld. Vervolgens werd er gekozen voor een eindspel met een gebroken pionnenstructuur door met 22. RE1 de ruilvariant in te gaan. Kevin stond zelfs zo solide in het eindspel dat hij de D pion kon doorduwen en deze kon gebruiken als toekomstig promotiemateriaal. Hij koos echter voor de variant (QE6) waarin hij pion teruggaf en daardoor zijn pionnenstructuur weer “compleet” was, echter zat er niet meer in dan een remise.
Beide spelers speelden overigens met een nauwkeurigheid van 93% procent! Door het remise resultaat moest de halve finale werden doorgezet in twee snelschaakpartijen (7+3). Wanneer ook hier geen winnaar uit is gekomen was Armageddon de laatste optie.
(Blitz1) Kevin van der Weijden – Pieter Molendijk 0-1
De eerste snelschaakpartij werd gespeeld met Kevin aan de witte kant. Pieter koos een opening die relatief weinig wordt gespeeld, namelijk de Queen’s Gambit Accepted. Kevin verloor helaas een stuk in het middelspel door een tactiek te forceren op een penning, echter werkte de tactiek niet. Uiteindelijk zorgde dat voor een middelspel wat er lastig is voor wit, aangezien de zwarte loper een “Sniper” was in de woorden van Koen. Wellicht de laatste mogelijkheid was RxC6 en op deze manier een eindspel te creëren waar wit met 4 pionnen op de koning zijde probeert te spelen voor een zwarte toren, maar zelfs dit is erg moeilijk in snelschaken. De eerste snelschaakpartij eindigde in een winst voor zwart.
(Blitz2) Pieter Molendijk – Kevin van der Weijden 1-0
Doordat de eerste partij eindigde in een verlies voor Kevin, moest hij een overwinning binnen halen om te partij voort te zetten in een armageddon. Hij koos daarom ook voor zijn stokpaard de Siciliaanse Najdorf, de opening die bekend staat voor dynamische posities. Het middelspel leidde tot een interessant eindspel; een positie die zo besproken kon worden op de collegeavond van de toreneindspelen. Vervolgens nam Kevin alle risico’s om een pion te promoveren. Echter moesten er teveel stukken geruild worden voor het plan en eindigde de partij in een overschot aan pionnen voor wit. De spannende partijen met belang laten direct zien dat de invoering van de playoffs met liveborden een succes is!
De partijen zijn voorlopig nog na te zien op deze website (opent in nieuwe tab) , met dank aan Colijn die naderhand eventjes de snelschaakpartijen tussen Pieter en Kevin heeft gecorrigeerd.
De wedstrijden van volgende week zijn dus Pieter tegen Colijn – waarbij Pieter wit heeft omdat Colijn in de enige interne wedstrijd onderling wit had – en Fereydoun tegen Kevin. Fereydoun heeft hier na loting wit verkregen: normaal zou er worden gekeken naar kleursaldo in onderlinge partijen (1-1), en daarna naar behaalde playoff-punten (beiden 4.67 punt), en zelfs kijken naar de eindstanden in beide periodes bood geen soelaas: in beide periodes zijn ze op dezelfde score uitgekomen.
Het zal een spannende strijd worden volgende week. Pieter en Colijn zijn elkaar natuurlijk vaker tegengekomen, zoals je zou verwachten. In de interne wist Colijn te winnen, maar vorig jaar was het 1-1 tussen beide spelers. Interessant detail: de witspeler wist alle keren te winnen! Bij snelschaken is het dit seizoen licht voordeel Pieter: 1.5 – 0.5, en de enige overwinning met zwart in dit relaas. In de troostfinale zijn Fereydoun en Kevin elkaar drie weken terug nog tegengekomen, en toen werd het remise. Eerder dit seizoen ging Fereydoun echter met het punt aan de haal.