Kasteel Lekstroom 1 aan kop in SOS 1E

Kasteel Lekstroom 1 aan kop in SOS 1E

Op dinsdag 8 februari heeft Lekstroom 1 uit in Vinkeveen in de SOS competitie met 5-3 gewonnen van Denk en Zet.

Zie de stand en uitslagen hieronder:

Stand en uitslagen ronde 5 SOS klasse 1E

Hier volgt het verslag van Ben van Baren:

DENK en ZET 1 – KASTEEL LEKSTROOM 1 Uitslag: 3 – 5
gespeeld op dinsdag 8 februari 2022
Na de zoveelste lockdown weer eens een bondswedstrijd (die tegen De Giessen & Linge 1 en DBC 1 moeten nog worden ingehaald). Het wordt hoog tijd dat er weer regelmaat komt. De corona misère zien we niet alleen terug in de matige opkomst bij de interne, ook die bij de bondswedstrijden laat te wensen over. De wedstrijdleider moest op zoek naar maar liefst 4 invallers die overigens met 3 uit 4 sterk bijdroegen aan de overwinning. Maar ook de overigen wisten van wanten, ook hier maar één nederlaag. Als we kijken naar de gemiddelde rating, dan kwamen we uit op 1700 voor Denk & Zet en 1680 voor ons (die 20 pt. verschil zullen er nu wel af zijn bij onze gastheren!).
Tot nu toe is het allemaal hosanna, maar In de verte wacht nog een reeks niet misselijke tegenstanders, waarbij we vooral denken aan DBC 1 en Laren 1. HSG 1 schijnt zich te hebben teruggetrokken uit de pool wat je haast niet kan geloven van zo’n sterke toonaangevende vereniging. Soms ook opkomstproblemen?
————————————————————————————————————–
Bord 1: AART ging voorzichtig te werk, strategisch (diep nadenken….) spel dat langzaam overging in een eindspel van L+K tegen P+K geflankeerd door een vijftal pionnen. Het leek (steeds) remise te worden maar Aart bleef doorgaan, terecht zoals bleek met overwicht van zijn koningsloper, daar waar een paard in ’t eindspel vaak sterker is dan een loper. Een partij die menigeen niet op deze wijze gewonnen zou kunnen hebben (eerder remisegegeven). Klasse!
Bord 2: JAN haalde met zwart tegen 1. d4 zijn geliefde Nijlpaard opening weer van stal, wat betekende dat er de eerste uur weinig gebeurt, niets doen, tegenstander laten komen, afwachten. Om 10 uur waren er dan ook nog maar 2 pionnen van het bord! Dat zie je niet vaak, ook wit wachtte nl. af (en werd het een soort stilleven). Zo kon het geschieden dat tot remise werd besloten met een bord vol stukken, die elk voor zich geen kant op konden/wilden.
Bord 3 BEN speelde tegen oudgediende Cees Samson, allebei spelers uit de 70- en 80-er jaren, een super veteranenduel dus. Ben wilde hem verrassen met de Colle maar Cees kent zijn pappenheimer(s). Hij rommelde zich in een soort Hollands (….f5) en nestelde een paard op e4, waardoor hij weliswaar allengs beter kwam te staan. Maar de zaak kantelde na f3, terugtocht van Pe4 en bescherming van h2 door torens. De witte falanx a4, b4, c5 begon daarbij na enige tijd te klemmen zeker gezien een zwarte toren die op h6 stond te verroesten. De dame ging terug naar haar vleugel om de d-lijn af te helpen te sluiten waarna geen pionzet meer gedaan kon worden. In het ontstane rustgebied volgde zwart’s (verwachte) remiseaanbod.
Bord 4 WOUT had inmiddels zijn dag niet. Hij kreeg in het centrum goed spel met D+L maar verloor ergens de grip, de weg naar winst was moeilijk te vinden. De partij hobbelde door naar een eindfase met wederzijds T+P en wat pionnen, waarbij de strijd rond veld c7 besliste. Daar stond op een gegeven moment Wout’s paard aangevallen door Tc8 (kon niet weg vanwege Tc1 mat). Dekking van dit paard met zijn toren ging nog maar toen ‘t zwarte paard veld c7 ook nog eens aanviel was stukverlies + slechte stelling en daarmee de partij een feit.
Bord 5 HENNY + tegenstander geraakten in eenzelfde schuitje met 2 paarden en lopers, Onze secretaris kwam zeker niet slecht te staan al leek de tegenstander iets vrijer spel te hebben. Zijn (geïsoleerde) d-pion kwam echter te ver naar voren na afruil van alle lichte stukken. De actieve witte koning ging op weg naar deze (zeer belangrijke) pion die niet te verdedigen viel; mogelijkheden op de damevleugel om door te breken waren er niet, dus de nul kwam volop in beeld.
Bord 6 ARIE altijd gedegen spelend en de rust zelve zat er weer bij alsof hij de uitslag al wist, Hij kreeg iets verrassend voorgeschoteld: de Orang-Oetang ofwel Sokolsky opening (1. b4 voor de studenten onder ons). Na het agressieve en o.i. enige juiste 1….a5, volgde (zoals altijd) b5 wat Arie aanpakte met direct c6 op weg naar een verdere afruil van pionnen in het centrum waarin zwart de beste papieren kreeg. Wit wist niet goed meer hoe tegen te spelen, verloor steeds meer terrein en uiteindelijk de partij. Heel subtiel gespeelde door onze man.
Bord 7 VINCENT ook hier positioneel spel na dame opening, waarbij het niet echt spannend werd. Hij speelde echter overtuigend en kreeg op een gegeven moment duidelijk overwicht na veel zeg maar manoevreren. Dit mondde uiteindelijk uit in een actief toreneindspel waarbij wit er eentje moest inleveren. Een partij uit één stuk.
Bord 8 RUTH daar ging het er aanvankelijk ook redelijk kalm aan toe met alle paarden, lopers en torens (na dameruil). Dat werd schuifie, schuifie. Onze man zat op een gegeven ogenblik lekker in de stelling en wist met L+K tegen P+K en een stel goed gepositioneerde pionnen voordeel te verkrijgen. Wit raakte de kluts kwijt wat enigszins gecompenseerd werd door zwart’s forse tijdnood. Met nog maar 1 minuut op de klok kreeg Ruth echter zomaar een pion cadeau (wit had nog 5 min.) waardoor de zwarte b-pion vrije uitloop kreeg. Een mooie afgetekende zege.
================================================================
Kwalificatie speelzaal: acceptabel, maar tafels en stoelen stonden te dicht op elkaar.
Service: uniek, met een mooie geruisloos rijdende tray en hoffelijke bediening werd (goed warme) koffie/thee al dan niet met crême, suiker en plastic roerlepeltje aangereikt.
Wedstrijdleiding: niet gezien of gehoord, perfect dus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword