Dinsdag begin interne competitie met nieuw reglement

Dinsdag begin interne competitie met nieuw reglement

Het tijdens de laatste ALV van Kasteel Lekstroom goedgekeurde nieuwe interne competitie reglement staat op de website onder het submenu competitie/interne competitie: Reglement interne competitie

Wat is er veranderd?
  1. We gaan spelen in een open competitie, onderverdeeld in categorieën. In het seizoen 2022/2023 beginnen we met 2 categorieën, A en B. In de toekomst hopen we door aanwas van nieuwe leden ook een C categorie te kunnen formeren. De spelers met de hoogste persoonlijke rating zitten in categorie A en de andere spelers in categorie B. Beide categorieën schaken tevens voor hun eigen kampioenschap. Dat betekent niet dat je alleen maar speelt tegen leden die in jouw categorie zitten. De indeling wordt elke avond opnieuw gemaakt op basis van de punten van alle leden volgens het Zwitsers-systeem. Als je bijvoorbeeld in categorie B 5 punten hebt verzameld, is het waarschijnlijk dat je moet spelen tegen een lid uit categorie A die ook 5 punten heeft.
  2. Na elk seizoen wordt ieders rating opnieuw bepaald en de indeling per categorie vastgesteld. Per seizoen kunnen leden dus van categorie wisselen.

Wij stellen deze verandering voor om de competitie levendiger te maken en meer spelers de kans te geven voor een prijs te strijden.

  1. Voor een gewonnen partij werden 3 punten toegekend. Het voorstel is om dat weer terug te brengen naar 1 punt voor een gewonnen partij en een ½ punt bij remise. Het doel was minder remises en meer strijd. Dat lijkt niet bereikt. Wij denken dat spelers zich in de praktijk niet laten leiden door deze puntenindeling. Ieder schaakt voor wat hij waard is, ongeacht het aantal punten. Daarom weer terug naar normaal.
  2. Het toekennen van punten bij afwezigheid op een competitieavond wordt afgeschaft. In het bestaande systeem kunnen leden 9 wedstrijdpunten vergaren door niet te spelen. Wij vinden dat spelen moet lonen en niet afwezigheid.
  3. De compensatie voor afwezigheid wegens deelname aan bondswedstrijden (SOS) wordt teruggebracht naar ½ punt. Dit is het gevolg van het veranderen van de puntentoekenning voor winstpartijen.
  4. Ook leden die spelen in de KNSB competitie krijgen voortaan een ½ compensatiepunt als die week niet wordt gespeeld in de interne competitie.
  5. De compensatie voor een “bye” op een competitieavond wordt teruggebracht van 3 naar 1 punt.
  6. Als aan het einde van het seizoen spelers gelijk eindigen, willen we het kampioenschap laten bepalen in een beslissingswedstrijd. In het huidige systeem zou de speler met de laagste rating tot kampioen worden uitgeroepen. Dat vinden wij geen recht doen aan de prestatie van de betrokken leden gedurende een heel seizoen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword