KNSB-team start met zege

KNSB-team start met zege

Twee jaar geleden begon ons KNSB-team, dat destijds nog onder de vlag van Lekstroom 1 acteerde, het seizoen met een uitwedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht 2. De wedstrijd ging met 5½-2½ verloren. Dit seizoen was er gelegenheid om revanche te nemen. Bij het ontbreken van Shahriar en Philips was dat nog geen makkelijke opgave.

De beginfase was in het voordeel van de thuisploeg. Rick overzag een penning, moest materiaal inleveren en de stukken konden in het doosje. Ondertussen moest Pieter kiezen tussen een materieel gelijk eindspel met slechte loper en zwakke pionnen tegen een prachtig paard, en een kwaliteitsoffer. Het werd het laatste, maar dat hielp niet echt, en hij verloor.

Colijn had vanaf zet 5 al een aardig voordeel bereikt, na een onnauwkeurige openingszet aan de overkant. Geleidelijk ging zich dat uitbetalen met pionwinst, met behoud van een droomstelling en zelfs kansen om te promoveren. Na 16 zetten gooide zwart de handdoek in de ring. De tegenstander van Sierd was op jacht naar aanval, maar vergaloppeerde zich wat hem een stuk kostte. Sierd wikkelde koel af naar een simpel gewonnen eindspel met een kwaliteit en pion meer. Hij liet daarna de teugels vieren, liet zelfs nog vijandelijke promotie toe, maar haalde het punt binnen: 2-2.

Vincent kwam eveneens een stuk voor, doordat zijn tegenstander niet zijn loper op b8 wilde parkeren, maar ‘m gaf voor de gedekte vrijpion op d6. Na gedwongen torenruil wegens een kwetsbare onderste rij gaf de zwartspeler op. Na een nederlaag van Jan en een overwinning van Arie kwam de druk, met een 4-3 voorsprong, op de schouders van Aart te liggen.

Aart had lange tijd de overhand en kwam zelfs 3 pionnen voor in het eindspel. Maar de vijandelijke paarden in combinatie met een sterke toren en vrijpion bezorgden hem wel wat hoofdbrekens. Aart speelde het grotendeels prima uit: hij ruilde de toren, neutraliseerde de pion, behield ook zijn eigen belangrijke pionnen en ruilde één van de paarden.

Foto OZU 2-KL 1

Aart op zoek naar de winst

Toen winst nog een kwestie van enkele zetten leek, zorgde een combinatie van tijdnood en wedstrijdspanning toch nog voor tumult. Na een fout uitgevoerde promotie en vervolgens een niet opgeheven schaak – in nog steeds gewonnen stelling – besloten beide spelers om er geen juridisch gevecht van te maken en de vrede te tekenen.

Hiermee werd de teamwinst rond 18:00 uur over de streep getrokken. Een goede start dus en de revanche is een feit! Zie de persoonlijke uitslagen en competitiepagina.

 

One Comments

  1. Aart Baas
    10 oktober 2021 at 18:53 pm

    Mooi stuk Colijn! Een goed begin…

    Mooi om op de foto 2 Posten te zien. Achter me een crack met wie ik vele potjes uitgevochten heb in vroegere tijden. (SGS, SC Vianen, SC Utrecht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword