WOERDEN 2 – KASTEEL LEKSTROOM 1 gespeeld op dinsdag 2 november 2021

WOERDEN 2 – KASTEEL LEKSTROOM 1 gespeeld op dinsdag 2 november 2021

Mark Pieterse – Shahriar Kazerooni 0 – 1

Julien Rentrop – Colijn Wakkee 0 – 1

Jacco Lindner – Aart Baas 0 – 1

Hans Tuit – Ron de Haas 0 – 1

Ton de Nijs – Ben van Baren 0 – 1

Pia Sprong – Jan Jansen 1 – 0

Ad Goes – Henny van Dijk ½ – ½

Henk Dankers – Vincent van Rooyen 0 – 1

2½ – 5½

Met een fikse regenbui op komst toog een ieder naar de nieuwe speelzaal van Woerden t.w. Het Baken a/d Beneluxlaan 3 in een geheel nieuwe wijk. Daardoor was het altijd de Rembrandtlaan 2 vlakbij het centrum.

Na de 8-0 “zege” in de 1e ronde tegen HSG 1 (wegens niet opkomen), dan nu de eerste uitdaging onder de fusievlag. Zowel Het Kasteel als Lekstroom hadden geen slechte herinneringen aan vorige ontmoetingen en dat leek ook weer die kant op te gaan omdat de gastheren 2 invallers in het strijdgewoel moesten gooien. Het duurde nogal lang voordat iedereen achter de borden zat, een ongerief dat we bij meer clubs meemaken. Met Vincent als invaller voor Elmer werd de weg ingeslagen naar een uiteindelijk comfortabele zege. De (ruime) basis hiervoor werd gelegd aan de eerste 5 borden.

Veel positioneel spel daar dat na lang manoevreren in gewonnen stellingen eindigde zoals we zagen bij Shahriar en ook Colijn die zijn strategische opstelling niet doorkruist zag door sterk tegenspel, hij creëerde 2 rand vrijpionnen die de winst verzekerde. Aart, rustig opbouwend, leek ook geen gevaar te duchten en scoorde ook hier een punt; ook Ron, overtuigend als altijd, scheen nergens in de problemen te komen. Ben volgde deze trend, kwam er goed uit in een Colle-achtige partij waarbij de tegenstander dreigend onheil en doorbraak via de e-lijn alleen kon pareren door zwaar te verdedigen. Daarbij zag hij zich geconfronteerd met matdreiging op f7, verloor een stuk en daarmee uiteindelijk ook de partij ondanks goed tegenspel.

Jan verslikte zich in een dubbelfianchetto (Lb2, Lg2) van de enige vrouwelijke speelster (Pia Sprong, een markante verschijning in de schaakscene met haar flamboyante kleding en een afwisselend rood, paars of groen gekeurde haardos). Ergens kwam Jan (daardoor?) niet in zijn spel. Bij een sterke centrale stukkenopstelling en overtuigend spel van Pia overzag hij een eng loperzetje wat torenverlies betekende. Vincent speelde tegen de sterke Dankers (die we in het verleden ook wel eens aan de eerste borden zagen optreden), kreeg een slechte stelling door sterke druk in het centrum met Te1, dreigende pion op e5 o.l.v. een kien geplaatste dame. Ook hij raakte ergens de weg kwijt en kon het ei ’t rek in. Henny tenslotte veroverde in de opening een pion op een wijze zoals we allemaal ooit geleerd hebben: zwarte loper op Lg4 (pent Pf3 vanwege Dd1), witte loper op c4. Die slaat in op f7 met schaak waarna Pg5+ en de dame slaat Lg4. Toch wist Henny dit voordeel niet uit te buiten. Oude vos Ad Goes weerde zich bekwaam en wist na uren moeizaam geschuif de remisehaven te bereiken.

Al met al een zeer tevredenstemmende avond, hopelijk het begin van een sterk eerste seizoen van onze nieuwe vereniging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword