De Rode Loper 2 – Kasteel Lekstroom 1: 5-3

De Rode Loper 2 – Kasteel Lekstroom 1: 5-3

Gespeeld op woensdag 12 april 2023

Stand en  uitslagen: ronde 8

Direct bij het binnentreden van de grote speelzaal in de Boorstraat straalt de profesionaliteit je tegemoet: vol met schakers – zeker 80 – met twee teams op bezoek, een en al geroezemoes, tegen de wand en ook in het bargedeelte digitale schermen waar iedereen de meeste wedstrijd kan volgen. Prachtige borden en grote stukken allemaal met dezelfde afmetingen. Het enige wat tegenviel was de prijs van de koffie (€2,-).

En….wij hadden een supporter in de zaal: ons aller Wim Klomp die tot het einde bleef en onze treurnis deelde.

Dat moet allemaal inspirerend werken zou je zeggen, maar dat viel – bij ons althans – tegen. JOOST trok met de Caro-Kann opening ten strijde. Daar waar na 1. e4 c6 2. d4 de zet d5 dient te volgen, speelde hij zeer voorzichtige d6. Alhoewel hij toch een redelijk spel wist te krijgen kwam hij er niet echt uit, in de verte doemde de contouren van een ei op. HENNY kreeg ook een Caro-Kann op het bord maar dan om te bevechten. Hij deed dat heel goed en kwam met zijn h-pion en paard dicht in de K-stelling. Met het centreren van de h-toren zou de zaak echt gaan rollen. Hij zag daarbij echter totaal over het hoofd dat zijn toren op de voorlaatste lijn in stond en kon direct opgeven. Helaas pindakaas. JAN kwam niet in zijn spel, het langzaam oprukken van zijn pionnen sorteerde ditmaal weinig effect, wit speelde energiek op de damevleugel en het leek alsof de defensieve stijl van Jan daar niet tegen bestand was. ARIE kreeg 1.f4 voor zijn kiezen, dat flankspelletje is ergens harmlos maar je moet het wel kennen. Hij verkreeg een merkwaardige zwarte falanx in het centrum/ damevleugel gebied maar erg happy leek hij er niet mee te zijn. Het rommelde gewoon naar de nul zeg maar. BEN had (weer) geen problemen met zijn London systeem; tegenstander en old-timer Kees Volkers dacht dat alleen de jeugd dat zo speelde (zei hij na afloop) maar vergat dat Ben nog tot de jeugdige (ouderen) behoort. Door een voortijdig Db6 belemmerde zwart de ontwikkeling van Lc8 en Ta8 die daardoor tot aan de laatste zetten niet van hun plaats kwamen. De witte lopers en een knol beheersten intussen het bord en maakten er tenslotte een eind aan. AART speelde weer als vanouds: na c5 pion zijn b(4) pion offeren en dan met de verkregen ruimte in het centrum doordrukken. Een plezier om naar te kijken, en zo voelde Aart het ook. De tegenstander kon slechts meewerken aan de nederlaag.  Aan bord 2 was COLIJN weer eens in topvorm, hij leek geen moment in de problemen en kwam in een eindspel terecht waar de witte koning in de volle tocht stond. Na een paar schaakjes en dame afruil bezegelde een pionnenmeerderheid op de K-vleugel zijn lot. ELMER had een sombere avond, vanaf het begin leek hij niet echt in de stelling te zitten een zaak waar zijn sterke gastheer Rob Linssen (2015) ook debet aan zal zijn geweest. Het gevecht mondde wel uit in een slotfase met telkens slechts 10 à 20 seconden voor Elmer op de klok en 5 min. voor zijn gastheer in een stelling met torens, een paard en een loper. waarbij onze man een kwaliteit inboette. Met die tijdnood onbegonnen werk om nog iets te redden, dus einde verhaal.

 

Al met al een toch nog wel spannende wedstrijd maar onze poging om op de 3e plaats te eindigen vóór onze gasten mislukte dus. Rest nog de slotwedstrijd op 26 mei tegen OZU 2 (wat een naam zeg… zo noem je een wasmiddel, toch geen nieuwe naam na een fusie tussen SC Oud-Zuylen en SC Utrecht). Een en ander wordt georganiseerd door DBC in De Bilt waar die avond alle SOS-teams acte de présence geven. Gezien de één na laatste plaats van OZU 2 moeten wij het seizoen succesvol kunnen afsluiten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword