Eerste KNSB team wint overtuigend

Eerste KNSB team wint overtuigend

Verslag van teamleider Sierd:

Een redelijk begin voor Kasteel Lekstroom 1

In een wedstrijd die even spannend leek, maar het uiteindelijk niet heel erg was, heeft Kasteel Lekstroom 1 de KNSB-competitie op dezelfde manier als vorig jaar aangevat. Met een 5.5 – 2.5 overwinning op Almere 5 werd er echter wel een beetje ondermaats gescoord als je naar de gemiddelde ratings keek, maar na vijf keer op rij te hebben verloren vorig seizoen, met degradatie als gevolg, smaakt de overwinning toch zoet.

Het begon echter in mineur. Rick Vlietstra was op bord 5 heel snel klaar, en niet aan de goede kant. Er werd veel gestreden, maar met een toren achter en verder best weinig stukken (toren-toren-paard tegen toren-paard) is het lastig om voldoende aanvallen te creëren om je tegenstander tot een fout te dwingen. Die kwam er dan ook niet. 0-1.

Daarna was na een uur of twee spelen Arie Post klaar. In een raar steekspel stonden beide partijen eigenlijk behoorlijk gedrongen. Arie had een zwakkere d3 pion, en zijn tegenstander had kort gerokeerd en in de eindstelling een halfopen h-lijn, maar ook een pion op g4 en een paard op h6. Wat Stockfish er van vond is op het moment niet bekend, maar de spelers vonden het remise, en zo geschiedde. 0.5 – 1.5.

Daarna ging het wat beter. Ben van Baren, nieuw in het team, absoluut niet nieuw op de club of in het leven, had een partij die hem erg typeerde op het vierde bord. Rustig positioneren, dan opeens even gas met veel ruilen, en daarna in een laat middenspel / eindspel komen met gelijke pionnen en vandaag een dame en toren aan beide kanten… En de betere pion. Er werd geruild, de witte dame viel in, er gingen wat pionnen af, en vrolijk liep er een pion naar de overkant. Bij onafwendbare promotie gaf de tegenstander op. 1.5 – 1.5.

Jan Jansen zag een kans om in de opening gratis c5 te spelen na een zet of 8, en wist daarna dodelijk gebruik te maken van een halfopen a-lijn. De zwarte torens werden verdubbeld, en ondanks een mooi paardvorkje op c7 waarmee beide torens op a8 an a6 aangevallen werden had Jan een nog mooiere tegenzet: zijn eigen paard ging naar e8, waarna zijn zwartveldige loper ook een vork uit kon voeren door op c3 te slaan: de witte torens stonden op a1 en e1. Uiteindelijk kwam er een stelling uit met twee pionnen meer voor Jan, en een witte koning die de verkeerde kant op ging hielp hem. Mat was niet meer te voorkomen. 2.5 – 1.5.

Philips… Tja. Mooiste afronding van de dag, geen twijfel mogelijk. Het is dan misschien wel een klassiek thema: pionnen opstomen op de koningsvleugel met tegengestelde rokades, torens erachter, dame erbij, paard ook nog in de stelling, maar een dameoffer voor mat wint eigenlijk altijd wel de stijlprijs. Een uitstekende afstraffing van de passiviteit van de tegenstander. 3.5 – 1.5.

Op het zevende bord stond Sierd nooit slecht… Volgens Stockfish dan. Zelf was hij iets minder blij van de opzet, maar na een zet of 15 was alles opgelost en stond het compleet gelijk, met de zwarte dame mooi in het centrum geposteerd na tegengestelde rokades – zwart kort, wit lang. Plannen werden gesmeed om de aanval te openen op de damevleugel van wit, maar een pionnetje snoepen op g2 bleek toch te aantrekkelijk… En toen opende wit zelf de koningsstelling en was het snel afgelopen. 4.5 – 1.5 nog voor het derde uur.

Aart voelde zich niet helemaal lekker en meldde zich dan ook af voor het eten naderhand, en dat was ook wel te zien in een licht atypische partij. Geen offers, geen rare pionstructuren, maar wel veel spanning en druk. Te veel druk. Een compleet pionnenfront op de damevleugel wist hij er door te drukken en na veel afruilen kwam de winnende zet op het bord: a4-a5. Dat werd een vrijpion, wat een kwaliteit (toren tegen paard eindspel met 4 pionnen elk) werd, en aangezien het paard compleet buitenspel stond was er alle tijd om rustig tot winst te voeren. Pat werd nog ontweken in het late eindspel, en dat was 5.5 – 1.5.

Over atypische partijen gesproken. Colijn had een vreselijke offday. Een te passieve behandeling en nergens leek het ook maar ergens naar op. Er werden meerdere pogingen tot uitbreken en later zwijnen gedaan, maar het mocht niet zo zijn. Volgende keer beter, en dat was de eindstand op 5.5 – 2.5.

Een goede start dus, maar het moet wel zo blijven eigenlijk. De volgende wedstrijd is op 4 november, uit in Utrecht tegen Magnus 2. Vorig jaar ging dat tegen hun eerste mis – dat team werd ook kampioen – maar misschien kan er dit jaar een beter resultaat komen. We zullen het zien!

Kasteel Lekstroom 1 Rating Almere 5 Rating Ronde 1
Wakkee, J.C. (Colijn) 2006 Bruins, R. (Ron) 1647 0 – 1
Baas, A. (Aart) 1904 Staa, M. (Martin) 1446 1 – 0
Jansen, J.A.M.M. (Jan) 1656 Speetjens, F.A. (Frithjof) 0 1 – 0
Baren van, B. (Ben) 1692 Keizers, P. (Paul) 1434 1 – 0
Vlietstra, S.H. (Sung-Ho) 1469 Hogervorst, P. (Paul) 1322 0 – 1
Post, A. (Arie) 1656 Hulsman, E.R. (Egbert) 1329 ½ – ½
Beld van den, S. (Sierd) 1485 Knol, J. (Jeffrey) 1596 1 – 0
Rosaria, V.P. (Philips) 1356 Leijdekkers, T. (Tom) 1072 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1653 Gemiddelde Rating: 1407 5½-2½

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword