SCHAAKONTMOETING HERENTALS (BE) – S.V. KASTEEL LEKSTROOM

SCHAAKONTMOETING HERENTALS (BE) – S.V. KASTEEL LEKSTROOM

Verslag Ben van Baaren

gespeeld op zaterdag 23-09-2023
Wat een grootse ontmoeting was het ditmaal weer. Vorig jaar ontvingen wij de Herentalers nog in ons eigen speelhonk de Groene Olijftak aan de Heemradenlaan waar zij een vrij forse overwinning boekten. Hier had  Kasteel Lekstroom dus wat goed te maken en met 15 spelers ging het om 09.45 uur van start richting Eindhoven/Turnhout. Hoewel maar 140 km. rijden blijft het toch een zeg maar afwisselend parcours vooral via Belgische tussenweggetjes. Maar om kwart voor twaalf stonden we dan toch voor het speellokaal, een monumentaal pand uit de 16e eeuw, onder beschermd toezicht waar wij bij wijze van hoge uitzondering mochten spelen (
letterlijk tussen oud hout).
Na een welkomstwoord van voorzitter Libbrechts van Herentals en de schepen (=wethouder) van de stad kregen onze spelers een fraai leg puzzleboek van de toren van Herentals uitgereikt. Op de tafel de te winnen trofee, een loodzwaar afgietsel van een schaakbord, de winnende vereniging zou deze definitief mogen behouden. Een volgend maal schijnt er een geheel nieuwe (houten) trofee te worden aangemaakt door een vakman onder de schakers. Vervolgens werd een uitgebreide lunch aangeboden waarbij de spelers elkaar wederzijds weer geanimeerd te woord stonden. Om half twee volgde de wedstrijd (3 partijen à 25 minuut p.p.) waarbij de speelsterktes ditmaal opvallend dicht bij elkaar lagen. De kansen gingen dan ook gelijk op, van een zware nederlaag van wie ook zou zeker geen sprake meer zijn. De (zwaarbevochten) 1e ronde ging met 8-7 naar naar de Belgen, de 2e was voor ons met 8½-6½ zodat de 3e ronde (zgn. random d.w.z. gewoon loten) de beslissing moest brengen. En dat deed het in ’t voordeel van IJsselstein met 8-7 waarmee de zware wisseltrofee bij een eindstand van 23½-21½ dus definitief naar IJsselstein ging.
Na afloop werd er druk verder gepraat onder het genot van de nodige drank en hapjes waarbij voorzitter v.Leeuwen van IJsselstein nog een dankwoord uitsprak en fraai verpakte setjes Hollandse bier (van de Windmolen!) aan de gastheren uitreikte. Om half zes werd tot vertrek opgeroepen, na een langdurig handen schudden spraken beide partijen af de verwachting uit om elkaar volgend jaar zeker weer te zien.
Een buitengewoon geslaagde dag en een afsluiting van de 6e op rij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword