KASTEEL LEKSTROOM 1 – DE GIESSEN & LINGE 1: 4½ – 3½

KASTEEL LEKSTROOM 1 – DE GIESSEN & LINGE 1: 4½ – 3½

gespeeld op dinsdag 29 maart 2022 voor SOS 3A

Elmer v. Veenendaal – Jaco Vonk ½ – ½ –

Colijn Wakkee – Henk Boot 1 – 0

Shahriar Kazerooni – Tony Else 1 – 0

Aart Baas – Hans Karelse 1 – 0

Jan Jansen – Jeroen Brandsma 0 – 1

Ben van Baren – Tijmen Schakel 0 – 1

Henny van Dijk – André v.Wijngaarden 0 – 1

Arie Post – Louis Rutger 1 – 0

4½ – 3½

Qua rating lagen wij duidelijk beneden het gemiddelde van de gasten nl. 1724 tegenover 1808 maar dat was geen probleem, we wonnen! In tegenstelling tot Laren 1 waar wij wel hoger zaten maar een nederlaag moesten slikken. Dit geeft maar weer eens aan dat punten niet zo relevant zijn, het gaat uiteindelijk om de instelling.

Die was er aan de topborden volop. Shariar was daar het snelst mee, een gewone partij, geen hoogtepunten maar wel een eindspel met K+T waarbij zwart’s toren op de voorlaatste lijn voor de nodige onrust en beslissing zorgde. Colijn belandde in een Benoni waar hij weinig moeite mee had. De constructie pi c4,d5 bleef lang in stand tot hij d5 naar d6 wist te krijgen, een angel in zwart’s centrum die de partij besliste. Geleidelijk en foutloos gespeeld door onze man. Aart heeft wat met het offeren van zijn b pion. Ditmaal in ’t Siciliaans met 1. e4 c5 2. b4 met de bedoeling na slaan a3 te spelen en zo actief stukkenspel te creëren en probleemloos d4 te kunnen spelen.Elmer ging er weer eens (heel lang) voor zitten, verraste met een (te?) vroege Da5 uitval, daarna was het laveren, zoeken maar verder dan een gelijkstaand eindspel kwam hij niet (K+T+L tegen K+T+P van de Giessenaar). Het mondde uit in snelschaak met de vlag(gen) constant op vallen. In die heksenketel werd ineens tot remise besloten, die daarmee tevens om half twaalf de overwinning verzekerde.

Aan de “lagere” borden (begint dat al bij bord 5?) had daarvoor de treurnis al toegeslagen. Jan zat weer heel gedegen te spelen – tegen een even gedegen 1. f4 opening gevolgd door fianchetto van de dameloper – tot een stelling waar niet doorheen te komen leek te zijn. Maar hij zag geen kans tot een goed plan te komen, zijn tegenpool wel. Ben kwam tot een ideale opstelling van de Londoner waar de zwartspeler geen direct antwoord op had. De overwinning gloorde al in hogere zin maar zijn tegen-stander wist (na zeer lang nadenken) hoe e.e.a. aan te pakken. De dreigende koningsaanval werd ineens gestuit en door een zeer sterke Ld2 waarmee de dame in doodsnood kwam zelfs beslist. Henny eindigde eveneens met een traumatische ervaring; in gewonnen stelling met T + P en wat pionnen op ’t bord overzag hij een verborgen familieschaakje waardoor hij meteen kon opgeven. Arie zorgde echter weer voor de vrolijke noot. Standvastig en zeker als immer rolde hij langzaam zijn tegenstander op, kwam een loper voor en kon met zijn torens erbij de koning – die al kampte met hoge tijdnood – gemakkelijk verschalken (alhoewel Arie het zelf nog niet zo direct zag zitten).

Niet echt verwacht en toch gekomen, dit was echt zo’n overwinning die in het laatste uur werd bevochten, wat aangeeft hoe iedereen het beste van zichzelf liet zien. Er rest nog een uitwedstrijd tegen En Passant 2, die staat helemaal onderaan dus daar liggen kansen. Maar we hebben ervaren daar niet teveel aan op te hangen. Zeker als gewonnen stellingen zomaar verloren gaan.

 

One Comments

  1. Andre van Wingerden
    31 maart 2022 at 14:55 pm

    Gefeliciteerd met jullie overwinning. Een kleine opmerking op het verslag. Volgens Netstand (https://sosc.netstand.nl/pairings/view/5941) was jullie gemiddelde 1825 ipv 1724 en waren jullie dus licht favoriet. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword