Lars kampioen categorie B na winst op Sierd

Lars kampioen categorie B na winst op Sierd

De lang gewachte kampioenswedstrijd van “categorie B” tussen Lars en Sierd heeft eindelijk op donderdag 31 augustus  plaatsgevonden. De partij werd al sinds begin van de zomervakantie aangekondigd zodat beide spelers al ver van tevoren wisten dat ze het tegen elkaar moesten opnemen. Normaal weet je pas op de competitieavond wie je tegenstander is, maar konden de spelers zich goed voorbereiden op deze kampioenswedstrijd. Lars en Kevin hadden al aangegeven dat ze “uren al niet dagen” hadden geïnvesteerd in openingen als voorbereiding op deze beslissingsmatch, waarvan vooral de opening aan de zwarte kant voor Lars. Voorafgaande aan de partij werd er geloot om wie de eerste zet op het bord mocht maken en je raad het al.…. Lars had de witte stukken getrokken. Was al de voorbereidingstijd met de zwarte stukken dan verzonken kosten?

Lars bleef trouw aan de opening die hem het hele seizoen al goede resultaten heeft opgeleverd, namelijk de Reti opening (1.KF3). Na de eerste zet van Sierd (1… KF6) zijn beide spelers erg flexibel aangezien er nog geen pion is bewogen. Na een paar principiële zetten waar wit het centrum pakt en Sierd kiest voor snelle ontwikkeling komen we in een zijvariant terecht van het Konings-Indisch. Een zeer dynamische opening waar wit het centrum domineert maar zwart door middel van snelle ontwikkeling het centrum kan ondermijnen (zie image1). Deze zijvariant waar wit kiest voor LG5 en zwart het centrum ondermijnt met C5 (E5 is de andere manier van de structuur ondermijnen) is vaker gespeeld door de topspelers in de wereld, met de grootste partij die opvalt GM maxime vachier-lagrave vs GM daniel naroditsky in 2021 (zie image 2)

De partij ontwikkelt zich als een typerend Benoni partij waarbij wit meer ruimte heeft met de pionnen C4-D5 en meestal een koningsaanval begint met E4-E5 (de typerende pionbreak voor wit in deze structuur). Zwart speelt voornamelijk aan de dame-vleugel met A6-B5 en probeert op deze manier zijn pionnenmeerderheid op de dame-vleugel in gang te zetten. Waarom de Benoni in het algemeen een risicovolle reputatie heeft is omdat wit in het algemeen eerder de pionnenbreak van E5 kan inzetten dan pionnenmeerderheid van zwart op de dame-vleugel. En Lars maakt maakt goed gebruik van de timing met zet (24. E5!) zie (image 3)

Verder een paar opvallende momenten van de partij die doorslaggevend waren! Eerste moment is de 17e zet van Lars (17.TF2 !?) waar Lars vrijwillig zijn toren op F2 zet en Sierd de mogelijkheid krijgt kwaliteit te winnen met (17… LD4!). De computer zegt dat het voordeel wat hij opgebouwt van de opening en het middelspel hiermee verloren gaat maar wat boeit Lars nou wat de computer zegt! (zie image4) Verder had lars maar een doel: Sierd mat zetten. En dat was te zien met zetten zoals (22 PG4!?) en (29 TxH5!) waar Lars ondanks een kwaliteitachterstand alle stukken ging coordineren richting de Koning van Sierd. Na (22 PG4!?) had Sierd olie op het vuur kunnen gooien met (22…. G5!!!) waar de loper van Lars vast stond maar de koning van zwart met Risico nam (zie image5). De game had uiteraard een meer natuurlijk verloop en belangrijkste moment van de partij was wanneer Sierd direct na (28. KH1) (28… DxF4) speelde. Schijnbaar was na (28.. TxF4 / 29. TxH5 29… TF1 / 30. KH2 30… DG1 / 31. KH3. 31… DE3 ) een remisestelling waar beide spelers niks beters hadden dan een herhaling van zetten, maar uiteraard makkelijk gezegd dan gedaan (Image6).

Een partij waar je als toeschouwer volgens mij voldoende waar voor je geld van krijgt. Wellicht was de omgeving waar de partij werd gespeeld niet ideaal: Er waren veel kinderen en de duivenvereniging wasmet hun bijeenkomst  aan het afsluiten. Beide spelers zaten aan een kleine tafel waar ze hun glas niet kwijt konden omdat die anders omviel en als laatste werd er om hen heen vrij geschaakt. Gelukkig vonden beide spelers het niet erg om onder deze omstandigheden te spelen en wil ik hun dan ook complimenteren voor de leuke partij. Beide spelers namen risico, wilde winnen en speelde ambitieus. Een mooie afsluiter van het seizoen waar we Lars klomp mogen feliciteren als kampioen van het seizoen 2022-2023 “categorie B”. De laatste stelling op het bord is gegeven in de laatste grafiek waar Sierd opgaf na (31. LE5!) (image 7)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword