Kwartfinale SGS-beker bereikt!

Kwartfinale SGS-beker bereikt!

De SGS-beker was voor Kasteel Lekstroom sinds de fusie nog geen succesvolle onderneming geweest. Vorig seizoen ging de eerste ronde verloren tegen Houten; een jaargang eerder was Hoevelaken te sterk. De kaarten leken ook dit seizoen minder gunstig geschud, want het sterke Kijk Uit kwam in november op bezoek  in IJsselstein.

Het ratingoverwicht van het team uit Oudewater was gemiddeld 100 punten per bord. Met name Jan kon een  pittige avond verwachten tegen zijn achternaamgenoot met 2000+. Een remiseaanbod op het juiste moment, net toen Jan een initiatief kon  ontplooien, kan dan toch een gewenst resultaat op het bord krijgen. Het aanbod werd verrassend genoeg geaccepteerd en daarmee zag het er naar uit dat het in de buurt van 2-2 ging komen. Bij Aart zag het er goed uit en dat vertaalde zich in een punt. Helaas had Elmer een damevleugel waar de zwarte stukken min of meer op een rangeerterrein stonden;  zijn tegenstander gaf hem geen kans en drukte overtuigend door.

Colijn speelde tegen Ed Oosterlaken, een oude bekende uit het Gambiet- en ZWUF-toernooicircuit. Hoewel Colijn een klein ruimteoverwicht op de damevleugel bereikte, ebde dit weg nadat een zwarte loper de stelling binnendrong. Het had na 29…Lxb5 zelfs helemaal fout kunnen gaan, maar deze tussenzet werd gemist en nog steeds lag elk resultaat binnen de mogelijkheden met de 1½-1½ tussenstand. Na het afwikkelen van de lichte stukken kon Colijn de e-lijn bemachtigen en op jacht naar de koning. Hoewel dit niet helemaal foutloos werd aangepakt, vergaloppeerde Ed zich in de verdediging en kwam er in de remisestelling toch een beslissende mataanval op het bord. Hiermee waren we voor het eerst door!

Ook de ronde daarna zou geen makkie worden, met het ongeveer gelijkwaardige De Giessen en Linge als tegenstander. In Giessenburg was het wederom Jan die als eerste klaar was met een remise. Ook ditmaal zal de tegenstander spijt gehad hebben van het aannemen hiervan: de begeleidende zet was namelijk een blunder! We kwamen ermee weg en verder leek er nog weinig te zeggen over de andere partijen. Bij Elmer moest het vuur nog ontstoken worden, al kwam het daar uiteindelijk niet toe: ook hier remise en dus 1-1.

Een cruciaal moment was het remiseaanbod dat Aart ontving. Zijn pionoffer leidde tot een mooie aanval door het centrum, maar de beslissende wending had Aart helaas al gemist. Een blik op het bord naast hem leerde dat Colijn flink onder druk stond en moest vechten om te overleven. Aart nam dus risico en speelde door, maar zijn initiatief kwam niet meer terug en de zwartspeler nam de regie over. Ondertussen had Colijn inderdaad een pion moeten geven, maar de torens waren geruild waardoor het acute gevaar geweken was.

In bovenstaande stelling zijn nog de contouren waarneembaar van kortstondige zwarte druk op de witte koningsstelling: het paard op g1 heeft een loperoffer op h3 moeten verhinderen. Die loper is al een tijdje geruild, dus het paard kan weer meedoen, al blijft wit zolang de dames nog op het bord staan enorm kwetsbaar op de onderste rij. Hier onderschatte wit het gevaar en counterde Colijn naar winst: 46. Dd5 Pg5 47. e5. Mist de werkelijke pointe van de paardzet, namelijk stikmat dreigen! Nu is het gedwongen uit: 47…Pe4 48. Pe2 Pf2+ 49. Kg1 Db1+.

Na deze opsteker gaf Aart zich gewonnen en was het tijd voor snelschaken! Door de laatste-bord-valt-af-regel was een 2-2 genoeg. De benodigde punten kwamen al vrij vlot tot stand. Colijn kwam een stuk achter, maar met prima compensatie in de vorm van een sterk centrum, open a-lijn en een moordend loperpaar. Even later ontnam zwart belangrijke vluchtvelden voor de dame en zij werd dan ook gelijk gevangen. Jan scoorde het tweede punt, na een verrassend huisvariantje, dat niet vaak op het bord komt omdat hij meestal met zwart speelt. Elmer miste ergens een verdediging en verloor. Aart nam revanche in een eindspel waarbij het arme witte paard een stormloop van 5 zwarte pionnen niet kon tegenhouden: 3-1 winst!

Hiermee bereikt Kasteel Lekstroom de laatste 8 in de SGS-beker. De volgende tegenstander komt uit de wedstrijd Hoevelaken – Damrakkers en zal in het voorjaar worden gespeeld.

Kasteel Lekstroom – Kijk Uit (voorronde, 14 november 2023)

De Giessen en Linge – Kasteel Lekstroom (1e ronde, 12 december 2023)

Rating
Rating
Regulier (snel)
Vonk, J.J. (Jaco) 2003 Veenendaal van, E. (Elmer) 2019 ½ – ½   (1 – 0)
Boot, H. (Henk) 1949 Wakkee, J.C. (Colijn) 2005 0 – 1    (0 – 1)
Korevaar, E.L. (Eddy) 1883 Baas, A. (Aart) 1903 1 – 0    (0 – 1)
Wingerden van, A.T. (André) 1694 Jansen, J.A.M.M. (Jan) 1674 ½ – ½   (0 – 1)
Gemiddelde Rating: 1882 Gemiddelde Rating: 1900 2 – 2    (1 – 3)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword