KASTEEL LEKSTROOM 1 – LAREN 1: 2 ½ – 5 ½

KASTEEL LEKSTROOM 1 – LAREN 1: 2 ½ – 5 ½

Op dinsdag 15 maart 2022 speelden we in de de Groene Olijftak voor de SOS competitie (1E) thuis tegen Laren 1.

We keken nogal op tegen die wedstrijd (uiteindelijk terecht als we de uitslag bekijken). Toch had dat niet zo hoeven te zijn, want onze gemiddelde rating lag met 1826 boven die van de gasten met 1733! De nederlagen lagen ditmaal keurig verspreid in boven/midden en benedensegment, gedeelde smart dus.

Veel met 1.d4 gespeelde partijen dit keer, altijd goed voor langdurige partijen.

Bord 1 Elmer (zw) was weer van de partij die letterlijk strategisch werd gespeeld, geen sensatie alleen laveren en zoeken naar kansen. Met een witte pion op c6 leek het problematisch te worden maar dat leek maar schijn. De volle tijd werd verbruikt en de partij mondde uit in een snelschaak eindspel (K,T,L) met 2 minuten op de klok tegenover 5 van de (wel heel sterk spelende) oponnent. Dat besliste en het ei lag laat in de avond in ‘t rek.

Bord 2 SHARIAR (w) was er ook weer bij en dat ging eigenlijk heel vanzelf. Goede opstelling, langdurig middenspel, tot aan een heel aanvallende stelling met op een gegeven ogenblik T+T+D op de g-lijn. Wit had al eerder getracht de dames te ruilen maar vergeefs (en terecht). Al dat geweld verzandde toch in een eindspel met 3 pi voor zwart tegen 4 voor wit. En dat was genoeg.

Bord 3 COLIJN (zw) speelde weer voorbeeldig, ‘t liep uit op een gecompliceerd eindspel met wederzijds 2 torens en 3 lichte stukken. Dat rolde zeg maar gestaag richting onze man die het punt uiteindelijk kon bijschrijven.

Bord 4 AART (w) was zo te zien wat uit z’n doen. Na een doorschuifvariant van het Frans (wit: e5,d4 zwart: e6,d5). Na zwart’s c5 volgt meestal c3 maar hier speelde onze man het brutale en onbekende pionoffer b4 (wat hij ook al eens in de onderlinge speelde) om de druk op d4 weg te nemen. Wit pakte die pion, waarna het statisch bleef op de damevleugel; de strijd vond daarna bijna geheel plaats op de koningsvleugel. Wit’s dame figureerde soeverein en alles leek o.k. Toch ging het ergens mis, en ontbrak de coördinatie, we zagen Aart onthutst de boot in gaan. Dat zie je niet zo vaak.

Bord 5 JAN (zw) bleef lang achter de coulissen met zijn pionnen speerpunten-stijl. Dat werkte deze avond niet, alle zeilen werden bijgezet maar het mocht niet baten. Het einde kwam in het eindspel: wit’s 2 vrijpionnen op de damevleugel ondersteund door een paard tegen de zwarte loper en zijn koning op (te) verre afstand het afleggen.

Bord 6 BEN (w) probeerde zijn Colle weer op de kaart te zetten maar dat wilde de Larenaar niet. Met Le2, fianchetto van de dameloper en pi op a4, b4 en c5 leek de oorlog al gewonnen maar zwart’s b6 bleek dit tegen te houden. Ondanks daarop volgend pionverlies bleef wit een neutrale stelling houden die echter niet goed genoeg was om door te spelen, derhalve remise.

Bord 7 HENNY (zw) altijd gedegen spelend met hier op een gegeven ogenblik 4 pionnen op rij op de damevleugel en een dame soeverein in het centrum zal zelf verrast zijn geweest door het sterke spel in de eind(ige) fase tegen iemand met een lagere rating (wat hij waarschijnlijk niet wist). Een bedrijfsongeval leek het, niet te lang aan denken.

Bord 8 VINCENT (zw) ging fris en vrolijk van start, rokeerde lang en zag zijn toren(s) en dame prominente plaatsen innemen op de koningsvleugel. Na de nodige afruil bleken de zwarte paarden niet goed te coördineren wat tot een mindere stelling leidde. Al het lawaai eindigde in een K+pi eindspel, waar onze man aan het kortste eind trok.

Een troosteloos einde voor menig speler, en onderkenning dat we heel wat meer gas moeten geven om de top te kunnen bijhouden. Misschien steeds (gaan) denken dat je minder staat en er helemaal voor moet gaan?

Een kampioenschap zit er niet meer in. Als het goed is moeten we nl. nog naar De Bilt (DBC 1), bepaald geen makkie en krijgen we nog het op papier sterkere De Giessen op bezoek. Maar wie weet, gaan wij met een lagere rating winnen van de hogere rating. Laren kon dat, dus wij ook!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword