Winst in het Utrechtse voor het eerste KNSB team

Winst in het Utrechtse voor het eerste KNSB team

Magnus Leidsche Rijn. Een naam van betekenis in het Utrechtse en omgeving. Gigantische jeugdclub, 170 leden en meer dan de helft van dat aantal nog op een wachtlijst ook. Het moge geen wonder heten dat er genoeg jeugdspelers te vinden zijn om ook op zaterdag mee te spelen met een tweede team. Het eerste… Tja, dat ging vorig jaar niet zo goed voor ons. Waarvan akte op de website van Magnus. Konden wij dan wel een vuist maken tegen het tweede. Qua ratings zou je zeggen van wel, maar ja, jeugdspelers willen nog wel eens verrassend uit de hoek komen of totaal geen representatieve rating hebben.

Het begon echter met wat problemen. Er was een ongeval bij knooppunt Oudenrijn, wat voor wat problemen zorgde voor een paar spelers die niet het geluk hadden dat ze op de fiets konden afreizen. Er was nog wat driftig over-en-weer communicatie nodig, maar uiteindelijk was iedereen er, zij het met wat tijd minder voor één van de spelers. Maar daar later meer over.

Dit verslag begint pas echt met de partijen, en deze keer mocht Aart op bord twee het spits afbijten? De spits afbijten? Het blijft een vreemde uitdrukking… Gelukkig was Aart niet zo heel vreemd bezig deze keer. Hij kwam in de opening een gezonde pion voor met gelijke ontwikkeling en geen echte zwaktes behalve misschien wat flankpionnen. Het probleem voor de tegenstander was dat Aart altijd het initiatief had, en dus kwam hij binnen, en dus kon hij een tweede pion winnen met een klassiek uitschakelen verdediging motiefje – kan zo in de lesboekjes! Wat er over bleef was een goede zwartveldige loper tegen een bijzonder zwak paard op d1, en genoeg pionnen dat de tegenstander het voor gezien hield. 1 – 0.

De laatste zal dan maar de tweede zijn, maar invaller Kevin op bord zes, beschikbaar omdat het tweede deze ronde vrij had, begon de wedstrijd met een minuut of 25 achterstand. Dit bleef niet lang zo. Met snel, accuraat, en vooral meedogenloos spel wist hij al vroeg een toren te winnen voor een loper. Dat de tegenstander het loperpaar had was niet zo erg, hoewel er wel moet worden gezegd dat beide lopers iets passief stonden terwijl Kevin’s koning slechts één pion bij zich had. Maar dat deed niets af aan de afhandeling. Afruil na afruil na afruil en uiteindelijk was het loper tegen toren en een aantal pionnen aan beide kanten. Dit was meer dan voldoende voor de winst. 2 – 0.

Praktisch tegelijkertijd was Colijn klaar op het hoogste bord. Wat ook gelijk was, was de eerste materiaalwinst: een loper tegen een toren. Het was een motiefje vandaag. Daarna viel de witte dame binnen op b7, werden er pionnen geruild op c3 en c6, schuifelde de dame naar f3, werden de torens over de b-lijn verdubbeld, en toen kwam de dame weer terug op c6. Het was eenrichtingsverkeer op de damevleugel, met eigenlijk geen enkel tegenspel. Oh, en de witte e-pion verliet op zet 25 pas het startveld. Maar het was toen eigenlijk al over, en een paar zetten later helemaal. 3 – 0.

Helaas kwam daar toen snel een verliespartij achteraan. Arie kwam vandaag totaal niet in het spel en keek al vroeg tegen een werkelijk dodelijke aanval op de koningsvleugel aan op bord vier. Cruciaal liet hij zijn tegenstander e5 spelen: in de na-analyse onder genot van voedsel en drank leek het in ieder geval nog te spelen als hij zelf e5 deed, achterwaartse pion op d6 of niet. Hoe het werd uitgespeeld was uit het boekje. Uitschakelen verdediger, extra stuk in de aanval, en geen enkele verdediger van zwart meer in de buurt. Au. 3 – 1.

Pepijn op bord acht was ingevallen en, naar eigen zeggen, best wel saai bezig. Was het misschien ook wel, en weinig ambitieus was zeker een prima omschrijving, maar het stond verdedigend ook gewoon goed genoeg. Had er misschien meer ingezeten voor de witspeler? Mogelijk. Zat het er in de partij in? Nee, ondanks een toch wel zwakke halfopen c-lijn waar wit een hoop aanvallen over had met twee torens en een paard voor beiden. Uiteindelijk opende wit de weg naar remise door een afruil des torens en een aanbod, en dat werd geaccepteerd. 3.5 – 1.5.

Philips had de jongste tegenstander tegen zich op bord zeven. Dit was tevens de winnaar in de H-categorie op het NJK in Spijkenisse afgelopen zomer, en het ging… Niet lekker. De openingen spiegelde zich een beetje, maar waar normaal wit het voordeel heeft in een spiegel was het hier zwart dat zich naar een voordeel vocht, dat zich uiteindelijk uitte in een eindspel met twee torens voor zwart en een toren plus loper voor wit. Dat maakt drie partijen met datzelfde motief, ja. Lang leek het er echter op dat Philips een vesting kon bouwen, maar de gewiekste tegenstander ruilde één toren af en toen kwam er een probleempje bij voor Philips. Zugzwang. Waar de toren nog kon bewegen, stond alles van Philips vast. Hij kon wel een pion slaan met zijn loper, maar daarna viel de toren onherroepelijk en dodelijk binnen omdat een geblokkeerde lijn dat nu niet meer was. 3.5 – 2.5.

De overwinning was echter niet in gevaar. Sierd stond al lange tijd goed op het vijfde bord… Na een twijfelachtig begin waarin een d5 van de tegenstander dodelijk was, maar waarin een dameruil ook dodelijk was… Voor de tegenstander. Er werd een toren gewonnen voor een… Paard. Soit, er zat ook nog een pion bij voor den witten. Twee pionnen en een kwaliteit meer was meer dan voldoende, met inachtneming dat er nog wat valletjes moesten worden ontweken. 4.5 – 2.5.

Als laatste was Ben nog bezig, op bord drie. Het stond lang heel erg gelijk. Een eindspel met dames en ongelijke lopers, dat hoort toch vaak remise te zijn, zelfs met een pion voor? Ongetwijfeld, maar vertel dat maar aan Ben. Het hielp mee dat zijn witveldige loper veel actiever was en dat de zwartveldige loper geen aanknopingspunten had in de stelling… En dat alle koningsvleugelpionnen van Ben nog intact waren tegen slechts één eenzame h-pion van zwart. De f-pion stond dan wel mooi op e3 dreigend te zijn, maar die kon nooit verder. Het werd langzaam uitgeschoven en het enige dat Ben te verwijten was, was dat hij niet koos voor een promotie tot loper voor mat, maar voor een tweede dame. 5-5 – 2.5 en dus ook de eindstand.

Het is wel een beetje de lijfuitslag van het team. Vorig seizoen vier keer van de zeven, allen verlies, en nu twee van de twee, beiden winst. Wordt dit de volgende keer ook voortgezet, thuis tegen En Passant 2? We gaan het zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword