Eerste team na grote zege tijdelijk koploper

Eerste team na grote zege tijdelijk koploper

Het eerste team heeft na een ruime zege op hekkensluiter Rivierenland de koppositie gepakt in SOS klasse 1D. Lang zal deze niet in bezit blijven, want Moira-Domtoren 3 en Kijk Uit 1 hebben nog een wedstrijd tegoed en spelen vrijdag tegen elkaar, waarna minstens één van deze teams ons weer zal inhalen.

In bijna de sterkste opstelling werd afgereisd naar Tricht. Ben van Baren was verhinderd en werd vervangen door Ruth Woning, die zelf ook lang actief is geweest in Rivierenland en de tegenstander dus goed kent. We gaan de partijen even van onder naar boven langs.

Ruth nam aan bord 8 plaats en kreeg in materieel gelijke stelling, maar een iets betere structuur in het TPP-eindspel een remise-aanbod. De wedstrijd leek nog geen uitgemaakte zaak en Ruth speelde dus door; terecht want even later wist hij het voordeel te verzilveren.

Bij Joost (7) was er een behoorlijk complexe chaos op het bord, met diverse zwaktes en sterke paarden/pionnen voor beide partijen. Wat enigszins zorgen baarde was de enorme achterstand van Joost in tijd: 55 tegen 5 minuten. Maar hij hield het hoofd koel en sloeg toe (nog steeds op een bord vol stukken) met de moker Te7+! die niet geslagen kon worden door Pg6 vanwege een penning. Toen de koning van h7 naar achteren stapte en de witte dame op g6 insloeg, creërde zijn tegenstander met Dg8 nog een soort zelfmat.

De partij van Arie (6) leek in een remise te eindigen, in een eindspel met beiden een toren en ongelijke lopers. Toen de tegenstander iets te veel bezig was met toekomstplannen en plotseling vergat een aangevallen toren weg te halen, was daar ineens een half punt bonus.

Henny (5) had een zware avond met een Najdorf, waarbij hij volop in de verdediging werd gedrukt en geen tijd had om zelf aan te vallen. De schade bleef gelukkig beperkt tot een pionnetje. In het dubbel toreneindspel rechtte Henny de rug. Met de dreiging van zijn torens om via e7 een rijtje pionnen leeg te vreten, waar zwart niet veel tegen kon beginnen, kreeg hij een remise-aanbod. Gretig werd het aanbod geaccepteerd.

Jan (4) bereikte een stelling die in evenwicht bleef, en het leek erop dat wie forceerde alleen maar de kansen op een nederlaag zou vergroten. Een remise was dus het logische resultaat.

Aart (3) moest toezien hoe oud-ASVN-kampioen Wim Kruimer zich niet liet verleiden tot het nemen van grote risico’s. Hierdoor kwam Aart niet aan aanvallen toe, en hij moest in het eindspel zelf in de verdediging om een pion achterstand goed te maken. Hier slaagde hij wel in door de druk op de vijandelijke pion goed te blijven vasthouden en deze uiteindelijk op te halen: remise.

Colijn (2) kreeg in een Spaanse partij alle ruimte om een aanval op te zetten, terwijl de witte stukken op de damevleugel niet tot ontwikkeling kwamen. De witte dame werd over de hele derde rij gejaagd, waar zij de zwakke pion van h3 moest verdedigen. Het was een kwestie van tijd voordat het instortte; op zet 24 kon Colijn een mat in 2 uitvoeren.

Voor Elmer (1) was het dit seizoen zijn eerste SOS-wedstrijd. Als laatste probeerde hij het punt binnen te halen; daar was stevig zitvlees voor nodig want de Rivierenlander liet weinig gaten vallen.  Elmer weet echter altijd wel aanknopingspunten te vinden, en in de slotfase met tijdnood snoepte hij geregeld een pionnetje mee door steeds wisselende dreigingen te forceren. Bijna promoveerde Elmer een pion op het moment dat van de stukken alleen nog een paard was geruild! Na dameruil was het snel bekeken en wachtte de tegenstander het vonnis niet meer af.

De eindstand kwam hiermee dus op een enigszins geflatteerde 6½-1½ voor Kasteel Lekstroom. Tegen Rivierenland behaalde De Rode Loper 2 hetzelfde resultaat, en dat team wordt onze komende tegenstander: een belangrijke wedstrijd in het gevecht om de bovenste plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword