DBC 1 – KASTEEL LEKSTROOM 1 gespeeld op vrijdag 13 mei 2022 ………5½ – 2½

DBC 1 – KASTEEL LEKSTROOM 1 gespeeld op vrijdag 13 mei 2022 ………5½ – 2½

De belangrijkste wedstrijd sinds het prille bestaan van onze vereniging: als er gewonnen werd waren we kampioen! Tja, als…. Ook DBC zelf en de Giessen bleken kampioens-kandidaat, dus kunnen/zullen bordpunten beslissen. DBC trekt hier waarschijnlijk aan het langste eind door een te verwachten reglementaire 8-0 tegen En Passant.

De voortekenen leken al niet zo niet gunstig, Daar was allereerst de hoge ratings van diverse DBC spelers, verder kon Elmer niet meedoen en op het laatste moment moest ook Henny afzeggen. Maar invallers Pieter Molendijk (een langdurig en knap strategisch gevecht) en Joost Rigter deden het prima.

Aan bord 1 nam Shariar het op tegen de sterkste gastheer. Dat de nul er uiteindeli8jk aankwam bleek niet uit het goede tegenspel van onze man (die vrijwel nooit verliest!). Gewoon net een maatje te groot. Colijn speelde weer overtuigend, waarbij strategie de overhand heeft. Dat imponeerde, al leidde het niet tot een overwinning. Van de remise had hij waarschijnlijk meer verwacht. Aart kwam er heel goed uit en hij had op een gegeven moment zijn 2 (zwarte) paarden naar h2 en g4 gemanoevreerd, de overwinning gloorde leek het. Maar één paard verdween en het andere trok zich terug in het centrum voor een andere missie, die ergens mislukte. Ook hier moest een nul worden bijgezet, daar waar hij maar weinig komt. Ben leek de partij van zijn leven te gaan spelen, hij belandde in een totaal gewonnen stelling met een dominant paard op e5 die met Lc6 een rokade verhinderde plus Dh6 als toetje. Hij dacht de zaak uit te maken met een pracht torenzet maar dat bleek een miscalculatie. Gedesillusioneerd gaf hij in het daarop volgende D+K eindspel nog wat pionnen weg, en kon inpakken. Jan zat weer heel gedegen te spelen in zijn inmiddels bekende (zwarte) egelstelling, na 2 uur spelen had hij nog geen stuk of pion over de 5e lijn gekregen. Afwachten, positioneren en dan toeslaan is zijn recept. Dat is zwaar werken, en bracht ditmaal niet meer op dan remise.

Joost ontpopt zich immer als een rustige en (daardoor?) gedegen speler en ook nu stelde hij zich stevig op met koningsfianchetto na 1. c4. Voer voor een zege kwam er niet uit maar met het halfje zal hij zeker tevreden zijn geweest. Arie speelde met zwart tegen een jeugdspeler en daar had hij toch moeite mee. Een wit paard nestelde zich op d6 gedekt door de bekende pion op e5, nooit fijn. Dat domineerde de stelling en daar kon niet veel aan worden gedaan. Toch ontworstelende hij zich aan die greep en wist ergens de remisehaven te bereiken (en daarmee zijn record nog geen nederlaag in de bondscompetitie te hebben geleden).

Een zwaar teleurstellend resultaat, waarvan wij (en ook de WL van DBC) meer hadden verwacht. Los hiervan, het was al met al een warrig gedoe in klasse 1E met het na smeulen van Corona invloeden, het terugtrekken van HSG en tot slot een En Passant die de wedstrijd tegen DBC niet (meer) wil spelen. Zo wordt het meer een loterij dan een echte competitie. Maar gauw vergeten en volgend seizoen starten met een schone lei!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword