Kasteel Lekstroom En Passant Geslagen!

Kasteel Lekstroom En Passant Geslagen!

De derde wedstrijd van het seizoen was de eerste thuiswedstrijd met twee teams van Kasteel Lekstroom op de zaterdag. In een derhalve volle zaal begonnen 16 spelers van de thuisclub en evenveel van twee bezoekende teams aan een wedstrijd, en bij het eerste ging het om een kraker: En Passant 2 was op voorhand één van de teams die toch hoge ogen zou moeten gooien om het kampioenschap.

Het begon goed. Aart ging er op iets onredelijke wijze al vroeg in, en wat na anderhalf uur op het bord kwam was een stelling die van spuug, kauwgom, en van die piepdunne makkelijk-brekende elastiekjes aan elkaar hing… Maar die ook compleet, maar dan ook compleet, gewonnen stond voor wit. De enige manier hoe het geen mat in één was, was als zwart aan weggeefschaak zou gaan doen, en dan nog was het mat in een zet of 9 volgens Stockfish.

Eindstelling van partij van Aart Baas. Wit staat gewonnen. Witte stukken zijn:Koning: F2 Torens: c1 en e1 Loper: a6 Paarden: a8 en d6 Pionnen: a2, g2, h3 Zwarte stukken zijn: Koning: b8 Toren: d4 Loper: c2 Paarden: b5 en h6 Pionnen: a7, f7, g5, h7.

Mat in één dreigt, maar zelfs na allerlei dingen weggeven via Nd3+, Bxd3 loopt het ook mat.

Iets daarna maakte Rick remise. Twee torens tegen een dame, en een klein stuk elk, waarbij de witspeler van En Passant met de dame zetherhaling afdwong. Het had niet gehoeven, maar van wat ik zo snel kon zien was het alternatief een en ander omspelen met de koning over de verbonden torens heen, en dat kostte de twee resterende pionnen op de koningsvleugel, dus berusten in remise was een prima keuze. Een uitstekende start, die echter op andere borden niet heel erg goed gevolgd werd.

Joost stond wel redelijk, maar verzaakte om goed te ruilen, en bleef daardoor gelijk in plaats van voor. Hij bood vervolgens remise aan in een redelijk gelijke stelling, en dat werd, na overleg tussen teamleider en tegenstander, snel aangenomen. Had misschien meer ingezeten, heb ik het idee.

De eerste klap kwam toen Ben plotsklaps verloor. De eerste twee uur stond het daar des Bens – een stelling die ogenschijnlijk gelijk is, maar waarvan je denkt dat het wel goed komt. Helaas niet deze keer: de tegenstander had een dodelijke opening op de koningsstelling gecreëerd, en een gepende loper is een stuk minder waard dan een vrij bewegend paard, ondanks dat de knol eerder in de wedstrijd nog stond te verpietereren ergens in de zwarte stelling.

De tweede klap zat er al wat langer aan te komen: Sierd had ergens een pion verloren in een afruil, en had totaal geen aanknopingspunten. In tijdnood probeerde hij nog wat weg te futselen met een dame en toren die op schaakgeven-avontuur gingen, maar het probleem was: het was zijn tijdnood, niet van de tegenstander. Toen die schaakjes er helemaal uit waren, was het over. En zo kwamen we weer achter.

Jan gaf ongeveer tegelijkertijd remise. Hij zei zelf later dat hij enorm goed weg was gekomen daarmee, maar ja, als de tegenstander het niet ziet, dan is een plusremise tegen een hogere rating toch prima? In de eindstelling dachten de amateur-analytici dat zwart misschien iets beter stond zelfs, maar of het de remisemarge uit liep? Twijfel twijfel.

Bleven over: Colijn en Arie. Colijn was echt nooit de remisemarge uitgeweest, de hele wedstrijd. Hij had met zwart de iets mindere pionstructuur misschien, in een eindstelling met toren en wat kleiner grut, maar het was een typische stelling waar het niets anders dan remise kon zijn mits er geen blunders werden gemaakt. De vrede werd dan ook getekend.

Arie… Stond al vroeg een kwaliteit voor, maar de tegenstander wist zich goed in te graven en uiteindelijk kwam er een stelling met twee pionnen plus toren/loper tegen twee pionnen – waarvan één vrij – en (andere kleur) loper/paard op het bord. Theoretisch schijnt dat remise te zijn, in de praktijk is het nog iets lastig om dat klaar te spelen op het bord, maar helaas was het niet lastig genoeg. De tegenstander zette zijn stukken goed neer, wist zijn paard op het juiste moment om te spelen, en daarna was de lokatie van Arie’s pionnen aan de rand van het bord voldoende om er remise van te maken – verkeerde loper, koning kon er gewoon voor gaan hangen, U kent het allen.

En zo was het 3.5 – 4.5 verlies. Had niet gehoeven, was het wel. Het zij zo. Wij zijn nu afhankelijk van En Passant en enige missers, dus aan ons is het nu om bordpunten binnen te slepen en te hopen dat zulke missers voorkomen. Dat zal dan eerst in Amersfoort moeten zijn op 16 december.

Voor een blik vanuit de tegenstander gezien, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword