Middenschip leidt eerste KNSB-team naar overwinning

Middenschip leidt eerste KNSB-team naar overwinning

Nadat tegen Amersfoort de laatste strohalm op een heen-en-weer-promotie (copyright FC Volendam) helaas werd verspeeld gaan de externe wedstrijden van het eerste KNSB om niet zo heel veel meer dit seizoen. Dat betekende echter niet dat er niets werd gedaan voor de wedstrijd tegen Woerden 3, en de voorbereidingen begonnen dan ook al in de ijzige kou van januari.

Toegegeven, die voorbereidingen bestonden uit het regelen van invallers voor twee basisspelers, maar het blijven wel voorbereidingen! Henny van Dijk en Lars Klomp vielen in voor Colijn Wakkee en Jan Jansen, en met goede moed en veel zin begon de wedstrijd zo net na één op 3 februari, 2024.

Rick was, zoals eerder dit seizoen, al snel klaar. In een snel opgezette en uitgevoerde Grunfeld kwamen alle lichte stukken naast het zevende bord te staan, en hapte Rick verkeerd toe ergens. Het resultaat was een binnendringende toren, en dat bleek een minuutje of wat later ook iets te veel van het goede te zijn. Een slechte start voor de thuisclub dus. 0 – 1.

De stand werd echter snel gelijkgetrokken door zijn buurman Philips op bord acht. Met enige hulp van de tegenstander die een loper wel heel speculatief op h2 offerde wist hij zijn weg naar de winst te vinden. Er ging later ook nog een stuk af, wat hielp, maar het offer was voor bijna alle omstanders niet te doorgronden: er stonden niet echt zwarte stukken in de buurt om te helpen. Soit, een gegeven loper moeten we niet in de mond kijken ofzo. 1 – 1, zo net voor de klok van drie.

De volgende resoluties lieten even op zich wachten, maar opeens was daar een overwinning van Arie op het vijfde bord. In een onorthodoxe partij (1. b4 a5) wist hij een comfortabele stelling te op te zetten waarin zwart positioneel lekkerder stond, maar het de remisemarge nog niet uit was met zware stukken en een paard elk op het bord. Toen werden echter de dames geruild en plots bleek het witte paard zich te hebben vergaloppeerd. Er werd nog een poging gedaan om via een kwaliteitsoffer en een gemene tussenzet terug te komen, maar een schaakje loste dat probleem op. 2 – 1.

Topbord-speler Aart had al eerder een remiseaanbod gekregen, maar zat nog in de tank om te bekijken of hij het zou aannemen of niet toen Arie won. Toen dat het geval was nam hij het aan: de stelling was des Aarts begonnen met de gebruikelijke hoeveelheid vuurwerk, maar opeens was alle zang uit de stelling en was het ook volgens de computer – later op de dag geraadpleegd – remise. Niet de eerste keer voor hem tegen die tegenstander, zo oreerde hij aan de bar later. 2.5 – 1.5.

Schrijver dezes nam deze keer op bord drie plaats en had… Veel tijd. Heel veel tijd. De tegenstander was compleet uit boek en liep recht in het mes van een semi-huisvariantje, verloor een pion, maar belangrijker, ook de pointe van de behandeling van de opening. Vanaf daar had zwart een ontwikkelingsvoorsprong, en na een iets inaccurate verdediging tegen een aanval ging er een tweede pion af. En een derde pion. Er moest nog even worden gekeken naar matspoken, maar in de problemen kwam de zwartspeler niet meer. En dat zonder een torenzet te doen in de hele partij! (Rokade uitgezonderd.) 3.5 – 1.5.

Ben had op bord zes een machtige koningsaanval opgezet, met dame, lopers, en ook plannen om de toren van h1 naar h3 naar g3 te liften. Dat werd soort van afgewimpeld, met een hoop afruil waarna het een eindspel met twee torens, een paard, en één pluspion voor hem werd, tegen de twee torens en witveldige loper van zwart. Normaal moet dat wel in de remisemarge liggen qua materiaal, maar de zwarte loper stond nog te lanterfanten op c8 en keek uit op de achterwaartse en geblokkeerde e6 pion. Degelijk spel was voldoende voor de overwinning. 4.5 – 1.5.

Voor de gelegenheid was Lars op bord twee gezet, en dat was een partij. Ergens in de opening miste hij iets waardoor er een stelling op het bord kwam die menigeen in afschuw zou opgeven – een dubbele aanval op toren en paard op zet 8 oid – maar Lars vocht zich terug met trucjes en aanvallen. Uiteindelijk moest hij toch de handdoek in de ring gooien, maar ongeveer drie uur later dan de planning was en nadat zijn tegenstander nog moest zwoegen voor de winst. 4.5 – 2.5.

De andere invaller kwam op bord vier een Siciliaan tegen, en nadat het Morragambiet werd geaccepteerd kwam er een onduidelijke stelling op het bord. Henny zag de Morra-pion echter nooit meer terug, en na veel afruilen kwam er een stelling met lopers van gelijke kleur (witveldig), een paard elk, en b-f-h pionnen (Henny) / a-f-g-h pionnen (tegenstander Ad Goes) op het bord. Henny zette zorgvuldig de boel vast op de koningsvleugel en zette zijn fort op aan de andere kant. De h-lijn werd later vrijgemaakt van pionnen, en tot in de avond ging de partij door… En Henny wist het remise te houden na een marathonpartij van vijf uur en richting de 80 zetten. Chapeau.

Dat maakt de eindstand een redelijk gemiddelde 5 – 3. Ook ongeveer wel het hoogst haalbare vandaag gezien de borden. Het middenschip was deze keer overtuigend, met 3.5 uit 4. Volgende maand komt het halve jeugdteam van Moira 4 op bezoek. Bij winst is er nog kans op plaats 3, bij verlies is het plaats 4 of 5. Gaat dus nergens om, maar is wel leuk.

 

De uitslag van de wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enter your keyword